Saturday 7 April 2012

TRAVEL FOODS CORNERS

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum,

     Setelah penat berjalan, tiba masanya untuk berehat sebentar disamping menjamu selera.  Semestinya apabila mengembara, juadah tempatan adalah sesuatu ynag menjadi idaman..  ZBA akan paparkan mana-mana juadah yang pernah ZBA jamah dan paling utama semuanya adalah Halal bagi seorang yang bergelar Muslim.  Insyaallah.

Ini adalah masakan Myanmar dari sebuah restoran di bandar Yangon.  Nampak sedap, tetapi belum rasa belum tahu keenakannya.  Maaf kerana ZBA telah lupa nama masakan ini.   Harganya lebih kurang RM 2.50, murah.  Sekarang kita kembali kepada rasa makanan ini.  Dimasak panas-panas, Wah, enak sekali.  Rasanya masin manis seakan-akan makanan  diNegaraKu juga tetapi agak berminyak dan kelihatan basah.  Pembaca boleh mencuba dengan cara resepinya berdasarkan gambar tertera.

 Berikut dibawah pula ialah semacam cucur udang.  Juga tiada nama specifik bagi kueh ini.  Pastinya ia digoreng rangup dan diletakan beberapa ekor udang  diatasnya dan digoreng.  Rasa, entahlah.                                                 


Terpampang     tulisan    China   dalam restoran ini.  Nah, ZBA bersama teman makan  makanan  China ?,    tadi  kata semuanya  halal.   Ini    adalah   sebuah restoran  di Bandaraya  Chongqing   di China.  Sebuah Muslim Restorant yang menyajikan   masakan    kambing yang enak   dan     panas.     Teringat    ZBA  bahawa      masakan     kambing      di seluruh    China sememangnya    sedap   terutamanya    di Bandaraya        Xian.       Di Chongqing    kambing        dimasak       ala-goringan      sedangkan      di Xian  dipanggang    kering   dengan   salutan rempah      ratus    yang   wangi    dan menyelerakan.

  Masakan Kambing di Chongqing
   
     Rasanya masakan ini adalah terbaik.  Tidak ada diNegaraKu masakan sebegini.  Panas, pedas dan asam-asam manis.  Berpeluh didahi sehingga kedalam badan walau pun Chongqing ketika ini musim sejuk dengan cuaca pada malamnya sekitar 05C.  Kami berempat dengan dua menu tambahan cuma membayar sekitar RM40.00 untuk makan malam.

Dibawah ini pula ialah me segera tradisional masakan Uighur di bandar Yichang, China.


Setelah sehari suntuk melihat kesan Tsunami di Kota Acheh, tiba masanya ZBA  untuk menjamu selera.  Ini juga cerita masakan kambing.  Di Acheh, kambing pupular dengan masakan gulai kawah sebagaimana masakan lembu  gulai kawah oleh orang-orang Kedah di Utara untuk majlis-majlis perkahwinan.  Di makan bersama nasi panas dengan  sepiring kicap beserta  bawang merah, cili padi  yang dipotong halus dan secebis asam limau nipis.  Manakala minuman yang disyorkan  ialah jus mentimun yang dikisar dan dimasukan dengan ketulan  air batu.
          
Sepiring Mee Kepiting sesuai untuk hidangan petang.  Lebeh enak jika ditambahkan dengan udang atau ketam goreng atau rebus.



Makanan ringan ini amat terkenal dikalangan orang-orang Cambodia.  Gambar hiasan ini diambil diperhentian R & R menju ke  Kampong Cham, Cambodia.



Masakan Jepun.  Gambar hiasan ketika ZBA melawat Osaka, Kyoto, Nara dan Kobe di Jepun.  Sebenarnya apabila pembaca mengembara di Bumi Jepun adalah lebih sesuai untuk membawa makanan segera atau memasak sendiri.  Sungguh pun orang Jepun kurang memakan daging babi tetapi masakan mereka banyak beresepikan ikan mantah.  Nasi ada dimana-mana tetapi bagi kuantiti yang sedikit untuk dimakan seorang diri.  Paling tidak lojik ialah kerana harganya terlampau mahal bagi 200gm nasi putih kosong sekurang-kurangnya  RM 7.00.  (Y1000 = RM 41.00).  Almaklum di Negara Matahari terbit ini segala-galanya mahal kerana tukaran matawang NegaraKu ibarat sampah.



Nasi kawah Udang, sotong dan ketam daripada Singapura

Panduan makanan diatas untuk santapan mata sahaja.  Kita akan bertemu lagi malah akan menokok tambah lagi nama dan jenis-jenis makanan lain-lain negara dalam blog : zainaltobiaktravel.blogspot.com/ khususnya dalam bab Travel Foods Corners.  SALAM

GOOD FOODS FOR THE GOOD HEALTH





No comments:

Post a Comment